Omikron - hva betyr dette for tilbudet for gravide, fødende og barselkvinner?

Mange gravide bekymrer seg for hvordan de nye smitteverntiltakene vil påvirke det tilbudet de får under svangerskapet, om de vil få ha med seg partner/pårørende under fødsel og om de vil få den oppfølgingen de skal ha i barseltiden. Det er en stor tilleggsbelastning som kan gjøre ventetiden før fødselen veldig tung for mange, og det er lett å føle seg alene i denne situasjonen. 

Vi har forsøkt å finne ut av hva de nye tiltakene vil bety for de som er gravide, fødende og barselkvinner. Det er Helsedirektoratet som kommer med anbefalinger for hvordan tilbudet på helsestasjonene skal se ut fremover og for hva slags regler som bør gjelde partner/nær pårørende på sykehuset. Helsedirektoratet lager anbefalinger for å sikre at alle for et så likt og så godt tilbud som mulig.

Helsestasjonen

Helsestasjonen tilbyr svangerskapsomsorg for gravide. Det er også helsestasjonen som er ansvarlige for barselomsorgen som tilbys mor når hun kommer hjem fra sykehuset. Det betyr at mor skal få minst ett hjemmebesøk av jordmor og muligheten til å få etterkontroll/seksukerskontroll hos jordmor på helsestasjonen.

Helsedirektoratet er tydelig på at både tilbudet og tilgjengeligheten av tilbudet på helsestasjonen bør opprettholdes. Det betyr at du fortsatt skal få tilbud om svangerskapskontroller, hjemmebesøk av jordmor og seksukerskontroll. 

Det betyr også at barnet ditt skal få hjemmebesøk av helsesykepleier 7 - 10 dager etter fødselen, og at det videre programmet for kontroller av barnet ditt skal opprettholdes. 

Du kan lese anbefalingene på Helsedirektoratets nettside.

Helsedirektoratet har ansvar for lovverk knyttet til pandemien, det er derfor vi starter denne oversikten med å vise til hva slags anbefalinger de kommer med. Folkehelseinstituttet utarbeider faglige råd og er en rådgivende instans. FHI har også vurdert hvordan tilbudet på helsestasjonene bør se ut fremover som følge av den nye virusvarianten. 

FHI har følgende råd  til helsestasjons- og skolehelsetjenesten ved covid-19 (koronasykdom):

  • Helsetjenester som tilbys gravide, barselkvinner, barn og unge bør opprettholde normal drift, samtidig som gjeldende smitteverntiltak overholdes. Barnevaksinasjonsprogrammet og vanlige kontroller bør gjennomføres som normalt.

  • I tjenester til gravide, barn og unge er relasjonsbygging og trygghet en sentral del av arbeidet og kan ikke ensidig erstattes av digitale tjenester. Digital kommunikasjon kan være vanskelig for noen grupper, og det bør derfor tilstrebes fysiske konsultasjoner.

  • Hjemmebesøk er en viktig del av relasjonsbygging og kartlegging av situasjonen for familien og barnet. Hjemmebesøk kan gjennomføres ved at de generelle smitteverntiltak overholdes.

Dere kan lese rådene på FHIs sider.

Adgang til å ha med partner/nær pårørende før, under og etter fødsel på sykehuset

Det finnes ikke egne anbefalinger som gjelder gravide, fødende og barselkvinner. For å finne ut hvilke føringer som gjelder, måtte vi sjekke hva slags anbefalinger som gjelder for besøk i spesialisthelsetjenesten (det vil si sykehusene). 

Helsedirektoratet anbefaler at sykehusene så langt det er mulig må legge til rette for besøk, og disse skal gjennomføres i tråd med de gjeldende smittevernrådene. Det betyr at besøkende/ledsagere til pasienter bør ikke komme på besøk dersom de har infeksjonssymptomer eller er definert som nærkontakte: 

Dette er jo generelle anbefalinger som gjelder for alle, men under “Praktisk – slik kan anbefalingen følges”, fant vi et avsnitt som gjelder fødende og barselkvinner:

I noen tilfeller vil det være særlig viktig å legge til rette for at pårørende får besøke sine nærmeste i helseinstitusjon. Eksempler på slike tilfeller er pårørende til barn, kritisk syke eller døende pasienter, og tilstedeværelse av partner / nærmeste pårørende (definert av den fødende selv) i forbindelse med fødsel og barseltid.

Merk at barseltid nå er eksplisitt nevnt. Vi leser det slik som at man har lært av det som skjedde i begynnelsen av pandemien, og at man ikke ønsker at partner/nære pårørende blir utestengt fra barsel. Det er vi glade for, men vi savner at man også eksplisitt nevner kvinners rett til å ha med seg partner/pårørende i forberedelsene til fødsel.

Forrige
Forrige

Kan jeg ha med partner?

Neste
Neste

Pandemi og partner